Nyitólap arrow Tűzjelzők
. | :

Fő menü

Nyitólap
Bemutatkozás
Mire vigyázzunk!
Események
Hírek
Online kamera
Fotóalbum
Gömbpanoráma fotók
Videófilmek
Referenciák
Elérhetőség
Térkép
GY.I.K.
Partnereink
Linkajánló
Oldaltérkép
Kamera
Online kamera 2

Bejelentkezés


Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!

Termékek

Videótechnika
Tűzjelzők
Behatolás jelzők
Ujjlenyomatolvasó
Rendszámfelismerő
Áruvédelmi rendszer
Mini GPS nyomkövetők
Beléptető rendszer
Épületfelügyeleti rendszer
Infopont
Ipari hangosítórendszerek
IP alapú hangosítórendszer
Napelemek
Szélenergia
Szünetmentes tápegységek
Sorompók
Parkolásgátlók
Kábelek
Megapixeles kamerák
Tűzjelzők PDF Nyomtatás E-mail

INTELLIGENS TŰZJELZŐ RENDSZEREK

Az elektronika fejlődése a tűzjelző rendszerekben is változást hozott: megjelentek az intelligens rendszerek. A hagyományos és az intelligeas rendszerek között már nem mennyiségi a különbség, hanem minőségi: az eddig elképzelhetetlen mennyiségű korai infornáció mind a tűz megelőzésében, mind a beavatkozás hatékonyságában előnyös változást hozott, s behozhatatlanná tette az inteiligens rendszerek előnyét a hagyományos rendszerekkel szemben.
A hagyományos rendszerekben az érzékelés és a döntés a jelzésről az érzékelőben történk A központ e tekintetben csak "végrehajtó" szerepet játszik, s elvégzi a jelzéssel kapcsolatos további feladatokat: állapotkijelzés, riasztás, stb.

Az elektronika és a technológia fejlődése tette lehetővé az új megoldások létrejöttét: az érzékelőből a döntés feladata a központba került. Az érzékelő csak "mérési eredményt" közöl a központtal, a mérési eredmény kiértékelése már a központ feladata A szelektív kommunikáció (adatcsere) a központ és az érzékelők között további lehetöségeket hozott. Ezzel az egy hurok - egyetlen, "még nem ég - már ég" jelzése helyett, nagy mennyiségü szelektív infonnáció keletkezett, ami új lehetőséget teremtett, s létrehozta a tűzjelzők új generációját az intelligens tűzjelző rendszereket

Itt már többről van szó mint a komparálás feladatának a központba helyezéséről, hiszen a központban a jelzés szintje tetszölegesen állítható, akár minden érzékelöre külön-külön, s az egyetlen jelzési szint helyett több is kezelhető, megteremtve ezzel az ún. 'korai előriasztás' lehetőségét is. Igy, akár több lépcsőben is figyelmeztetheti a rendszer kezelőit az emelkedö füst, vagy hőmérsékletszintre, biztosítva ezzel az időbeni ellenőrzés és és intézkedés,  azaz erdményes megelőzés lehetőségét.

A legfejlettebb intelligens kőzpontok hosszú idő adatmennyiségét tárolják és ún. "trendvizsgálatot" is végeznek hiszen a keletkező tüzet jelző hőmérséklet vagy füstszint változásának olyan jellegzetességei vannak, amik lehetőséget adnak "jóslásra", az előzmények alapján a jövőbeni esemény nagy valószínüűséggel való bekővetkezte elötti figyelmeztetésre. Ez az adatcsomag lehetöséget ad az átmeneti jelenségek kiszűrésére, és/vagy a hosszú idejű változások figyelembe vételére, így az elporosodott érzékelő felismerésére, ezt követően az érzékelési szint utánállítására, Szükség esetén a karbantartá.si szint jelzésére Ezzel a működő rendszer megbízhatósága is megnövekszik, hiszen a jelzési szint függetlenné  vált az érzékelő állapotától, megszűnik a karbantartási hiányokból eredő, túl korai riasztás lehetösége. Mindez természetesen a központban már számítógép minöségű (és mennyiségű) elektronikát jelent.

Nemcsak a nagymennyiségű mérési adat feldolgozására van lehetőség, hanem ezen adatok kiegészítésére, telepítési és egyéb adatok bevitelére és kezelésére is. Jelzés esetén ezek, mint szöveges üzenetek a központ kijelzőjén jelennek meg.

Nagyobb rendszereknél további kiegészítö adatok bevitelére és kezelésére is van lehetőség, pl. intézkédési utasítások, téricépek, alaprajzok, cselekvési alternatívák, stb. Jelzés esetén ezek az adatok megjelenhetnek grafikus kijelzőn, vagy kiadhatók nyomtatott formában.  Mindez döntő fontosságú lehet a már bekövetkezett tűz esetén, a kár mérséklésében, vagy a katasztrófa elhárításában.

A NOTIFIER ID-200 és M-100 tipusú központok 99 érzékelő és 99 ellenőrző vagy távvezérlö illesztőmodul,az AFP-400 központ 198 érzékelő és 198 illesztőmodul, az ID-1000 és FSP-402 típusú központok pedig 99-396 érzékeiő és ugyanennyi illesztömodul fogadására alkalmasak.  NOTIFIER nagyközpontjai még ennél is több eszközt tudnak kezelni: az AM-2020 kőzpont 990 érzékelő és 990 címzett modul, az AFP-3000 és AFP-4000 pedig 1584 érzékelő és 1584- címzett modul kezelésére képes! Ezekkel az intelligens központokkal, címezhető analóg érzékelőkkel és modulokkal felépített tűzjelző rendszerek rendelkeznek a fentebb felsorolt intelligens rendszerjellemzökkel.

A központ a riasztási szint elérése elött előriasztási jelzést ad, előre figyelmeztetve a kezelót az emelkedő hőmérséklet, vagy füstszintre. Így lehetőség van a katasztrófa megelőzésére, vagy a hagyományos rendszereknél oly gyakori (pl a helyiségben a túlzott dohányzás miatt megnövekedett füst, vagy porral, füsttel járó tevékenység által okozott) 'téves riasztás' és az ezt követő felfordulás elkerülésére.


A NOTIFIER a világ legnagyobb tűzjelző eszköz gyártója és forgalmazója, a SYSTEM SENROR-ral együtt a PITTWAY Corporation tagja, az egyre növekvő piaci részesedése alapján az USA-ban az első, Európában a második helyen áll.
A tűzjelző iparban meglévő nagy tapasztalata, a sokmillió dolláros fejlesztési befektetések és az ISO 9001 minősitésű gyártástechnológia az alapja annak a sikernek, amit a NOTIFIER eszközök a világon elértek.

A NOTIFIER termékválaszték rendkivül széles: az egyszerű hagyományos eszközöktől és a néhányhurkos központoktól az intelligens cimezhető analóg érzékelőkön és a központokon át a legkifinomultabb grafikus kijelzésű intelligens rendszerekig tart.

Minden eszköz BM-TOP engedélyes.

 

 
[Vissza]