Nyitólap arrow Videótechnika
. | :

Fő menü

Nyitólap
Bemutatkozás
Mire vigyázzunk!
Események
Hírek
Online kamera
Fotóalbum
Gömbpanoráma fotók
Videófilmek
Referenciák
Elérhetőség
Térkép
GY.I.K.
Partnereink
Linkajánló
Oldaltérkép
Kamera
Online kamera 2

Bejelentkezés


Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!

Termékek

Videótechnika
Tűzjelzők
Behatolás jelzők
Ujjlenyomatolvasó
Rendszámfelismerő
Áruvédelmi rendszer
Mini GPS nyomkövetők
Beléptető rendszer
Épületfelügyeleti rendszer
Infopont
Ipari hangosítórendszerek
IP alapú hangosítórendszer
Napelemek
Szélenergia
Szünetmentes tápegységek
Sorompók
Parkolásgátlók
Kábelek
Megapixeles kamerák
Videótechnika PDF Nyomtatás E-mail

VIDEO RENDSZEREK

A legutóbbi időkig a videokamerás rendszereket csak szűkebb körben alkalmazták az élet különféle területén. Az alkalmazás olyan színhelyekre korlátozódott, ahol a megfigyelő ember nem lehetett jelen a hely veszélyessége radioaktivitás, hőség, stb., megközelíthetősége hegycsúcs, torony, stb. miatt.
A videokamerás rendszerek lehetővé teszik a távoli megfigyelést. Ez mégsem jelenti azt, hogy a megfigyelést végző személyzet folyamatosan a monitor előtt ül, és szemét le sem veszi a képernyőről. Ügyes kiegészítő berendezések automatikusan felhívják a figyelmet minden arra méltó eseményre. Kényelmi szempontokon túl ez az elv a jelenségek detektálódását nagyságrendileg javítja.

Napjainkban a zárt láncú videotechnika egyre nagyobb szerepet kap mindennapi életünkben. Alkalmazása kiterjed a biztonságtechnikától kezdve a közlekedésen, a gyógyitáson, az ipari folyamatok felügyeletén át egészen a számítás- és méréstechnikáig.
A zárt láncú videotechnika térhódítása széles körű felhasználhatóságának és a korszerű képátalakító eszközök megjelenésének tudható be. Az integrált áramköri technológiával gyártható ún. CCD elemeket tartalmazó olcsó, kisméretü és jó minőségű kamerák frappáns megoldást kínálnak ott, ahol a technikai nehézségek miatt korábban elképzelhetetlen volt.
A zárt láncú videotechnika a műsorszóró hálózattól független, speciális feladatra telepített rendszer. A rendszer elemei a kamerák, monitorok, felvevők vagy recorderek és a különböző képátviteli és képfeldolgozó eszközök.
A kamerák bekapcsolás után azonnal működőképesek. Ellenállnak a túlexpozíciónak, a vibrációnak, az elektromágneses és elektrosztatikus zavaró tereknek. Az elhanyagolható geometriai torzitás miatt akár minőségellenőrzési és méréstechnológiai feladatokra is alkalmazhatók.


Működési, környezeti feltételek.
A videokamerás rendszerek már egy gyertya fényénél kisebb megvilágításnál is jól alkalmazhatóak, de léteznek a hétköznapi értelemben teljesen sötétben működő infrakamerás megoldások is. Lehet -30 C hideg, +50 C meleg, eshet az eső, a hó, a videokamerás rendszerek akár kültérben, akár beltérben megbízhatóan szolgálnak.
A CCTV videokamerás rendszerek elemeiből kis és nagy rendszerek, színes ill. fekete-fehér változatok egyaránt megépíthetőek.
A mai korszerű rendszerelemek
- kamerák
- monitorok
- objektívek
- időjárás védett burkolatok
- bővítők, kapcsolók, kompresszorok
- kameramozgató egységek
- stb.
műszaki paraméterei sok esetben a stúdiótechnikával és más professzionális területre fejlesztett eszköz paramétereivel felveszik a versenyt úgy, hogy áruk nagyságrendileg alacsonyabb lehet azokénál.


Optikával ellátott kamera. Az optika összegyűjti és a kamera képbontó egységére fókuszálja a látószögébe eső, tárgyakról visszaverődő fénysugarakat. A helyes működéshez szűkséges fényerősséget az optikán lehet beállítani. Ez történhet manuálisan, vagy akár automatikusan is (autoiris). A kamerák igénytöl fűggően lehetnek fekete-fehér, vagy színes képfelbontásúak. A színes kamerák, az élvezhető képhez nagyobb megvilágítást igényelnek.


Az infratartományban is használható kamerákat eltávolítható infraszűrővel és infrareflektorral kínálják.
A különlegességek közé sorolható még a lámpabúrának álcázott kamera és modulkamera választék. Az utóbbiak védőburkolat nélküli teljes értékű, optikával felszerelt kamerák, amelyek látó modulként tetszőleges készülékekbe építhetők.

A kamerák bel- és kültéri felszerelésére, védelmére valamint mozgatására konzolok, termosztátos és egyszerű kameraházak, kameraforgatók és vezérlőpultok állnak a felhasználó rendelkezésére.

Monitorok
A kameraképek megjelenitésére hasonlóan széles monitorválasztékot kinálunk. A jellemző képfelbontás 750 illetve 900 TV sor, amely lehet színes vagy fekete-fehér.
Képfeldolgozás
A gyakorlatban nem szükséges minden kamerához külön megjelenítő egység, monitor alkalmazása. A megfigyelni kívánt kamerakép kiválasztásához kameraszelektorok állnak rendelkezésre, igy egy monitoron 4, 8, 16 vagy ennél is több kamera képe jeleníthető meg egyidejüleg, ill. egymás után sorban kapcsolva.
Egy, a normálistól eltérő esemény felhívja magára a figyelmet és az teljes képfelületen válik követhetővé.
A csatornánkénti alarm bemenetekre érkező riasztás automatikusan kapcsolja a hozzárendelt kameraképet. Módunk van a riasztás pillanatában a kamerakép digitális tárolására, vagy a TLS recorder automatikus indítására is.

Time Lapse videorecorderek
Az események archiválásának legértékesebb módja a történtek videotechnikai rögzítése, így nem csoda, hogy ezek a rendszerek előkelő helyet vívtak ki maguknak az elektronikus biztonságtechnikában. Ma már egy jól kiépített rendszer látó- és emlékezőképessége'' messze meghaladja az emberi képességeket.
A TLS felvevőcsalád készülékei a gondos konstrukció eredményeképpen egymaguk képesek eleget tenni csaknem valamennyi recorderrel szemben támasztott elvárásnak. A teljes képhez tartozik még a könnyű kezelhetőség, a felvétel paramétereinek "on screen" kijelzése és a megbízható működés. A fontosabb jellemzőik a következők:
- Több fokozatban nyújtható felvételi idő.
Felvétei készftésekor egy közönséges E 180 videokazettára többféle kompressziós fokozatból választhatunk. A 3, illetve 18 órás kompressziós fokozatban hangfelvétel is lehetséges. A csúcsmodell (TLS 2000 P) maximális felvételi ideje 960 óra!
A dátum és az időpont automatikus kijelzése a képernyő olyan tetszőleges felületére tolható, ahol a megfigyelni kívánt részletet nem takarja.

Nagyobb távolság áthidalására a különféle átviteltechnikai eszközöket ajánl. Vezetékes átvitel esetében kb. 1000 m távolsága az ún. kétvezetékes rendszernél amely a kódolt videojelet sodrott vezetékpáron továbbítja. Az eredeti videojelet a dekóderből kapjuk vissza. Hasonlóan használható pl a telefonhálózat a videojelek ántvitelére. Különleges igény esetén adott a lehetőség a képinformáció üvegszálas, vagy rádiófrekvenciás átvitelére is.
Kamionok, vontatmányok, lakóautók manőverezésének megkönnyítésére, pénzszállító járművek fedélzeti biztonságtechnikájának kiegészítésére fejlesztették ki az ún. BACK EYE rendszert. A rendszer egy kisméretű érzékeny kültéri kamerából és egy LCD monitorból áll. A vezető a műszerfalra telepített monitoron figyelheti a jármű mögötti holtteret. A készülék érzékenysége, fényereje változtatható. A monitoron jobb és bal oldal felcserélhető, a kamera irányításától függően.

Az alkalmazott techikák gyártói:
PANASONIC
SONY
SANYO
BURLE
JVC
MINTRON

 

 
[Vissza]